ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ EINAI:www.tritoneskaterinis.blogspot.com
Σάββατο 16 Απριλίου 2011
Δευτέρα 11 Απριλίου 2011
ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΤΡΙΤΩΝΕΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ" ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Τον νεοσύστατο Σύλλογο Φίλων Υποβρύχιας Αλιείας με Ελεύθερη Κατάδυση "Τρίτωνες" Κατερίνης υποδέχτηκε στο γραφείο της η αντιπεριφερειαρχης Πιερίας Σοφίας Μαυριδου τη Δευτέρα 4
Απριλιου2011 στο εθιμοτυπικής επίσκεψης.
Στην συνάντηση παραβρέθηκαν πρόεδρος του συλλόγου Θεόδωρος Υφαντής και τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου.
Η Αντιπεριφερειαρχης Πιερίας συζήτησε με τους¨"Τριτωνες Κατερίνης" σχετικά με τις δραστηριότητες και τους στόχους του νέου συλλόγου .Διαβεβαίωσε τον πρόεδρο και τα μέλη του συλλόγου οτι θα στηρίζει τις πρωτοβουλίες τους και ζήτησε τη συνεργασία τους στις προσπάθειες που θα καταβάλλει η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για την προστασία του Θαλάσσιου φυσικού πλούτου της Πιεριας,που όπως τόνισε κ.Μαυριδου <<πρέπει να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε με κάθε δυνατό τρόπο>>
Δευτέρα 4 Απριλίου 2011
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ κας ΣΟΦΙΑΣ ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΙΤΩΝΕΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Ευχαριστούμε την κα Σοφία Μαυριδου Αντιπεριφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας για την υποδοχή και τον χρόνο που μας διέθεσε ,ακούγοντας προσεκτικα τα θέματα τα οποία
αναπτύξαμε.
Ο σύλλογος μας δηλώνει ρητά οτι θα είναι αρωγός, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια της κ. Αντιπεριφερειαρχη για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος ,του ενάλιου πλουτου,τη διατήρηση, την ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό της θαλάσσιας πανίδας της Πιερίας ,καθώς και οποιασδήποτε άλλης ενέργειας που προάγει τον τόπο μας. Το
Δ.Σ
ΤΡΙΤΩΝΕΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Ο σύλλογος μας διοργανώνει την πρώτη του ψαρευτική εκδρομή στην Χαλκιδική το Σάββατο 9/4 και την Κυριακή 10/4 δηλώσεις συμμετοχής EMAIL –gakouli@yahoo.gr και τηλ.2351031260 ΝΙΚΟΣ
Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011
Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗ I .ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΨΑΡΟΤΟΥΦΕΚΟΥ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
Έχετε καταργήσει το ψαροντούφεκο στην ακτή της Πιερίας. Στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, μέσα στο Θερμαϊκό, παντού επιτρέπεται και απαγορεύτηκε στην Πιερία το ψαροντούφεκο. Για ποιο λόγο; Δουλεύουν οι τράτες και αλωνίζουν τη θάλασσα και το ψαροντούφεκο, που είναι μία μορφή αθλητισμού, που δεν επιβαρύνει και δεν καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον της θάλασσας, το έχετε απαγορεύσει, χωρίς να υπάρχει κάποια εξήγηση.
Θα παρακαλούσα, λοιπόν, να μου δώσετε μία απάντηση, γιατί υπάρχει μία αγωνία στους πολίτες της ΠιερίαςΟΙ ΤΡΙΤΩΝΕΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΥΝΧΑΙΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΜΑΥΡΙΔΟΥ Σ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΥΦΑΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την κατασκευή τεχνητών υφάλων
Δόθηκε το πράσινο φως από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας-Θα κατασκευαστούν στην περιοχή Κίτρους και Λιτοχώρου
Το πράσινο φως για την έναρξη κατασκευής του έργου κατασκευής δυο τεχνητών υφάλων στις θαλάσσιες περιοχές Κίτρους και Λιτοχώρου Πιερίας, έδωσε στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας το αρμόδιο υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και αλιείας, μετά τη θετική αξιολόγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Αλιείας. Έτσι το έργο εντάσσεται για χρηματοδότηση στο μέτρο 3.2 του ΕΠΑΛ 2007-2013.
Αυτό ανακοίνωσε χθες η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου πλαισιωμένη από τον αν. προϊστάμενος του τμήματος Αλιείας Αντώνη Δαφνάκη και τον ειδικό συνεργάτη της κ. Ρουκά.
Η κ. Μαυρίδου έκανε λόγο για ένα έργο πνοής για την ανάπτυξη της παράκτιας αλιείας και της προστασίας του παράκτιου θαλάσσιου περιβάλλοντος της Πιερίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μετά τις τελευταίες σημαντικά συντονισμένες προσπάθειες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, μπαίνουν στο στάδιο υλοποίησης τα δυο σημαντικά έργα. Ο δικαιούχος για την εκτέλεση των ανωτέρω έργων, είναι πλέον η Περιφέρεια και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.
Τα έργα αποτελούν καταφύγιο για τόπο ανάπτυξης νεαρών ψαριών, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην ανάκαμψη των ιχθυοαποθεμάτων και κατά συνέπεια στην αύξηση των αλιευμάτων. Η συμβολή τους στην αποτροπή της χρήσης δυναμικών συρόμενων εργαλείων είναι καθοριστική. Η σωστή διαχείριση και αειφόρος διατήρηση των αλιευτικών μας πόρων, σημείωση η κ. Μαυρίδου, αποτελεί το στόχο του στρατηγικού μας αλιευτικού προσανατολισμού.
Η ίδια αναφέρθηκε στις δυσκολίες που παρουσιάστηκε το τελευταίο διάστημα σε ο,τι αφορά εισήγηση αρμόδιας υπηρεσίας της Θεσσαλονίκης, που όμως ξεπεράστηκαν, ενώ έκανε αναφορά στη σύμφωνη γνώμη συλλόγων, σωματείων και Ομοσπονδιών αλιέων της Κεντρικής Μακεδονίας.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Όπως τόνισε ο κ. Δαφνάκης ο τεχνητός ύφαλος του Κίτρους θα εκτείνεται σε 4,3 τετραγ. χιλιόμετρα, και ο πυρήνας του θα είναι 117 στρέμματα.
Αντίστοιχα του Λιτοχώρου θα εκτείνεται σε 12,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πυρήνας του θα είναι 650 στρέμματα.
Το έργο προβλέπει ένα χρόνο για την κατασκευή και 3 χρόνια παρακολούθησης και συλλογής επιστημονικών δεδομένων.
Το κόστος των έργων είναι 2 εκ. ευρώ περίπου.ΠΗΓΗ imerisiatispierias.blogspot.com
Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011
Κριτήρια για επαγγελματίες ψαράδες
Ατομική επαγγελματική άδεια αλιείας θα χορηγείται σε άτομα ηλικίας από 18 έως 64 ετών, με αναγκαία προϋπόθεση ο ενδιαφερόμενος να είναι κάτοχος ατομικής άδειας βοηθού αλιείας τουλάχιστον για έναν χρόνο Κανόνες που θα διακρίνουν με σαφήνεια ποιοι ασκούν επαγγελματική αλιεία και ποιοι ασχολούνται μαζί της ερασιτεχνικά επιχειρεί να θέσει η κυβέρνηση.
Ηδη, ετοιμάστηκε από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ) σχέδιο για την κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, οι βασικοί άξονες της οποίας χρονολογούνται από 44 ετών και από σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.
Κανόνες που θα διακρίνουν με σαφήνεια ποιοι ασκούν επαγγελματική αλιεία και ποιοι ασχολούνται μαζί της ερασιτεχνικά επιχειρεί να θέσει η κυβέρνηση.
Ηδη, ετοιμάστηκε από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ) σχέδιο για την κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, οι βασικοί άξονες της οποίας χρονολογούνται από 44 ετών και από σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.
Ηδη, ετοιμάστηκε από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ) σχέδιο για την κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, οι βασικοί άξονες της οποίας χρονολογούνται από 44 ετών και από σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.
Κανόνες που θα διακρίνουν με σαφήνεια ποιοι ασκούν επαγγελματική αλιεία και ποιοι ασχολούνται μαζί της ερασιτεχνικά επιχειρεί να θέσει η κυβέρνηση.
Ηδη, ετοιμάστηκε από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ) σχέδιο για την κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, οι βασικοί άξονες της οποίας χρονολογούνται από 44 ετών και από σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.
Οπως έχει πει ο υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης, επιδίωξη είναι να διαμορφωθούν με σαφήνεια τα κριτήρια επαγγελματικότητας αλιείας, ώστε όσοι ζουν αποκλειστικά από το ψάρεμα να μπορέσουν να ενισχυθούν, ακολούθως, με συγκεκριμένα μέτρα.
Από τις βασικές καινοτομίες που εισάγονται, είναι η καθιέρωση της Ατομικής Αδειας Βοηθού Αλιέα, που επιτρέπει στον κάτοχό της να επιβαίνει σε αλιευτικό επαγγελματικό σκάφος, πάντα με την παρουσία κατόχου ατομικής επαγγελματικής άδειας αλιείας, και να παρέχει βοηθητικές υπηρεσίες. Θα χορηγείται σε άτομα ηλικίας τουλάχιστον 16 ετών.
Από εκεί και πέρα, οι άδειες διακρίνονται στην ατομική επαγγελματική άδεια αλιείας και στην ατομική επαγγελματική άδεια αλιείας εσωτερικών υδάτων, που αφορά την επαγγελματική αλιεία σε λίμνες, ποτάμια, λιμνοθάλασσες κ.ά.
Προϋποθέσεις
Ατομική επαγγελματική άδεια αλιείας, που θα χορηγείται σε άτομα ηλικίας από 18 έως 64 ετών, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων είναι η εγγραφή στον Αλιευτικό Σύλλογο της περιοχής μονίμου κατοικίας και η ασφάλιση στον ΟΓΑ ή στο ΝΑΤ, υπό την προϋπόθεση της απασχόλησής του σε αλιευτικά επαγγελματικά σκάφη τουλάχιστον επί μια πενταετία ή στο ΙΚΑ και με απαραίτητη όρο την απασχόλησή του σε αλιευτικά επαγγελματικά σκάφη τουλάχιστον από το 2003.
Για την έκδοση νέων αδειών θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να είναι κάτοχος ατομικής άδειας βοηθού αλιείας τουλάχιστον για έναν χρόνο. Ομως, αυτό δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ανανέωση αδειών.
Για τα σκάφη οι άδειες θα διακρίνονται σε επαγγελματικού σκάφους θαλάσσιας αλιείας τύπου Α και Β (ανάλογα με τα αλιευτικά εργαλεία, που χρησιμοποιούν), σε επαγγελματικού σκάφους αλιείας εσωτερικών υδάτων και πλωτού μέσου βοηθητικής αλιευτικής δραστηριότητας.
Για άτομα από 12 ετών και άνω
Οι ερασιτεχνικές άδειες αλιείας
Η ατομική ερασιτεχνική άδεια αλιείας θα χορηγείται σε άτομα ηλικίας πάνω από 12 ετών και θα επιτρέπει στον κάτοχό της να ασκεί ερασιτεχνική- αθλητική αλιεία από την ακτή ή ερασιτεχνικό σκάφος. Προϋπόθεση είναι να υπάρχει αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και οι κάτοχοι να κατοικούν νόμιμα στην Ελλάδα. Για τα άτομα ηλικίας μέχρι 16 ετών απαραίτητη και η γραπτή συναίνεση του κηδεμόνα.
Αντίστοιχα, θα υπάρχει και η άδεια αλιείας ερασιτεχνικού σκάφους.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, με αυτή τη διαδικασία θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο ποιοι και πόσοι είναι οι επαγγελματίες ψαράδες.
Εκτιμήσεις μόνο γίνονται ότι επαγγελματικά ασχολούνται με την αλιεία περίπου 35.000 ψαράδες και περίπου 10.000 είναι άμεσα και έμμεσα απασχολούμενοι ?Επιδίωξη του ΥΘΥΝΑΛ είναι να διαμορφωθούν με σαφήνεια τα κριτήρια επαγγελματικότητας αλιείας, ώστε όσοι ζουν αποκλειστικά από το ψάρεμα να μπορέσουν να ενισχυθούν, ακολούθως, με συγκεκριμένα μέτρα με τις υδατοκαλλιέργειες.
Σταύρος Μαλαγκονιάρης ...ΠΗΓΗ http://www.ethnos.gr/
Ψαροτούφεκο τέλος στον Θερμαϊκό...
Οταν πριν απο χρονια συστηνονταν επιτροπες-επιτροπων αποτελουμενες απο τα λιμεναρχεια - εποπτειες αλιειας και Υπουργειο Γεωργιας συζητοντας για την απαγορευση του ψαποντουφεκου στον Θερμα'ι'κο και οι εισηγησεις αυτες υποβαλονταν στην Νομαρχεια Πιεριας (ολες κατα του ψαροντουφεκου).Γιατι οι Νομαρχεια Πιεριας δεν αντεδρασε και αφησε το θεμα αυτο που θα επληττε κεραια τον τουρισμο στην Πιερια να λυθει απο μερικους υπαλληλους γραφηοκρατες των επιτροπων και του Υπουγειου που η γνωμη τους καθε αλο παρα σωστη θεωρειται?..Ξερουν μονο να λενε οτι νοιαζονται για την Πιερια....
Νοιαζονται μονο για την εξασφαλιση ψηφων....
Πρωτοφανής απαγόρευση. Ψαροτούφεκο τέλος στον Θερμαϊκό... Πάλι τα συμφέροντα των "μεγάλων",εξυπηρετούνται,περα απο καθε λογικη
Αφωνοι... έμειναν οι ψαροτουφεκάδες και οι ερασιτέχνες ψαράδες του Θερμαϊκού, όταν έμαθαν... τυχαία ότι τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ιούνιο ο νέος νόμος που απαγορεύει ΕΝΤΕΛΩΣ το ψαροτούφεκο και περιορίζει στα 3 ΚΙΛΑ ανά ΒΑΡΚΑ(!) την ερασιτεχνική αλιεία από το ακρωτήρι της Κασσάνδρας μέχρι την Κατερίνη.
Ολα ξεκίνησαν από τις συστάσεις που έκανε πρόσφατα το Λιμενικό σ’ έναν ψαροτουφεκά στα ανοιχτά της Κατερίνης, που έκπληκτος πληροφορήθηκε τις λεπτομέρειες της νέας απαγόρευσης για τον Θερμαϊκό, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 12 Ιουνίου.
Τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα και η ανησυχία είναι πλέον πανελλαδικής εμβέλειας,καθώς όλοι φοβούνται ότι.. ο νέος νόμος θα αποτελέσει πρόκριμα για τη σταδιακή επιβολή απαγορεύσεων σε πλειάδα θαλάσσιων περιοχών. Παρότι τη «νύφη» καλούνται κυρίως να πληρώσουν οι φίλοι του ψαροτούφεκου στον Θερμαϊκό, μεγάλες «απώλειες» καταγράφουν και οι άλλοι ερασιτέχνες, καθώς το επιτρεπόμενο όριο αλιευμάτων ανά βάρκα μειώθηκε στα τρία κιλά, ενώ σε γενικές γραμμές το αντίστοιχο όριο, σύμφωνα με το ΠΔ 373/85, ήταν πέντε κιλά ανά άτομο(!).
«Εάν πάμε δηλαδή τρία άτομα να ψαρέψουμε με τη βάρκα μου και βγάλουμε ένα τρίκιλο χταπόδι, θα πρέπει να βολευτούμε μ’ ένα καλό πλοκάμι έκαστος», σχολιάζει με πικρό χαμόγελο ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Θεσσαλονίκης «Αρπαγος» κ. Χαράλαμπος Πιοτογιαννάκης. Για «αυθαίρετη καταστολή της ερασιτεχνικής αλιείας, μιας παράδοσης με ιστορία χιλιάδων ετών» μιλά ο κ. Μάκης Τσεχερίδης από τη Θεσσαλονίκη. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Σύμφωνα με το ΠΔ 373/85, τέσσερις φίλοι που έβγαιναν για ψάρεμα με το σκαφάκι τους, μπορούσαν να ψαρέψουν νομίμως έως και είκοσι κιλά. Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, η ίδια παρέα θα πρέπει ούτε λίγο ούτε πολύ να βολευτεί με μόλις τρία κιλά. «Η πρωτοφανής, γενικευμένη απαγόρευση του ψαροτούφεκου στον Θερμαϊκό δεν έχει προηγούμενο, ενώ παράλληλα στερείται στοιχειώδους λογικής. Τα αλιεύματα είναι κυρίως λαβράκια και κέφαλοι που υπάρχουν σε πολύ μεγάλους πληθυσμούς. Δεν τίθεται δηλαδή θέμα προστασίας των ειδών.
Η λογική του νομοθετήματος υποτίθεται ότι εναρμονίζεται με την ανάγκη για περιορισμό της υπεραλίευσης. Ωστόσο, ακόμα και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι η τελευταία σχετίζεται αποκλειστικά και μόνον με συγκεκριμένους κλάδους της επαγγελματικής αλιείας. Το ερασιτεχνικό ψάρεμα και η υπεραλίευση είναι δυο έννοιες που δεν τέμνονται πουθενά», δηλώνει στο «Ψάρεμα και Φουσκωτό» ο πρόεδρος του ΣΦΥΚΘ (Σύλλογος Φίλων Υποβρύχιου Κυνηγιού Θεσσαλονίκης) κ. Πάρης Βαλσάμης, που σπεύδει να συμπληρώσει: «Με δεδομένη τη σημαντική μείωση των αλιευμάτων, οι ουσιαστικά υπόλογες δραστηριότητες παραμένουν στο απυρόβλητο». Η περιοχή που αφορά η απαγόρευση (από το ακρωτήριο Κασσάνδρας μέχρι τον Φάρο Στομίου) είναι κατά πάσα πιθανότητα μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, στο επίπεδο του Θαλάσσιου Πάρκου Σποράδων και του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.
Ειδήμονες του χώρου, ερμηνεύουν τις διατάξεις του νέου νόμου ως ευθεία υποχώρηση του νομοθέτη στις πιέσεις συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων. «Επαγγελματίες και ερασιτέχνες είναι και πρέπει να παραμείνουν φίλοι και συνεργάτες. Το πρόβλημα είναι οι αυθαίρετες διαχωριστικές γραμμές που θεσπίζονται από νόμους σαν τον 68/12- 06- 09», λέει το μέλος του ΣΦΥΚΘ κ. Τσεχερίδης. Σε περίπου ένα εκατομμύριο υπολογίζονται οι εγχώριες ατομικές ερασιτεχνικές άδειες αλιείας.
Οι οργανωμένοι ερασιτέχνες είναι ωστόσο ελάχιστοι και έτσι δεν λογίζονται ακόμα ως ισχυρή «φωνή» με θέσεις και αιτήματα. Ο ΣΦΥΚΘ είναι μια από τις εξαιρέσεις του παραπάνω κανόνα. Με δυναμική παρουσία και πλήθος δραστηριοτήτων ήδη από το 1987, θα έπρεπε κανονικά να παρίσταται στο τραπέζι των συνομιλιών που οδήγησαν στον νέο νόμο. Το περίεργο είναι ότι όχι μόνο δεν τους κάλεσαν, αλλά, με συνοπτικές διαδικασίες, τους «εξόρισαν» από τον Θερμαϊκό, τον πατροπαράδοτο, θεμελιώδη ζωτικό τους χώρο. «Οι ιθύνοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που χειρίζονται τα θέματα της αλιείας, πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν ότι στους ερασιτέχνες στηρίζονται ολόκληρες, ιδιαίτερα αναπτυσσόμενες αγορές με βάρκες, φουσκωτά, εξωλέμβιες, είδη αλιείας, ηλεκτρονικά, δολώματα κλπ
Νόμοι σαν τον 68/12- 06- 09, πλήττουν άμεσα τη βιωσιμότητά τους», τονίζει στο «Εθνος Ψάρεμα & Φουσκωτό» ο κ. Βαλσάμης. Οι άνθρωποι του ΣΦΥΚΘ υπογραμμίζουν ότι είναι υπέρ της δημιουργίας θαλασσίων πάρκων με γενικευμένες αλιευτικές απαγορεύσεις, χωρίς εξαιρέσεις και φυσικά με την προϋπόθεση επαρκούς επιστημονικής τεκμηρίωσης. Κατά τη γνώμη τους, η δημιουργία πολλών μικρών πάρκων με καλή επιτήρηση και φύλαξη, θα αναπτύξει τον μέχρι στιγμής ανύπαρκτο καταδυτικό τουρισμό της χώρας μας που παραμένει σε νηπιακό στάδιο παρά τις δεκάδες χιλιάδες χλμ. ακτογραμμής. «Ο νόμος 68/12- 06- 09 αντικαθιστά τον 189/78 και το ΠΔ 373/85, κατά τρόπο που εγείρει πλήθος ερωτημάτων. Εάν ο επαγγελματίας βγάζει το ψωμί του από το ψάρεμα, το ίδιο συμβαίνει με ολόκληρους κλάδους που στηρίζονται στον ερασιτέχνη.
Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεις τον ανεξέλεγκτο, μαζικό αφανισμό και ταυτόχρονα να καταδιώκεις ανελέητα τον ερασιτέχνη που συχνά πυκνά φεύγει άπρακτος από το ψάρεμα», λέει ο κ. Πιοτογιαννάκης. «Το παράνομο κυνήγι περιορίστηκε χάρις στην ύπαρξη της Θηροφυλακής που χρηματοδοτείται από τους ίδιους τους κυνηγετικούς συλλόγους. Πιστεύουμε ότι πρέπει πλέον να αρχίσει η συζήτηση για την αναμόρφωση του συστήματος έκδοσης των αδειών αλιείας. Μάλλον πρέπει να εκδίδονται και αυτές μέσα από τους συλλόγους αντί από τα λιμεναρχεία. Ετσι κι αλλιώς εμείς έχουμε φτάσει στο σημείο να λειτουργούμε ως άτυπη ακτοφυλακή, αφού το Λιμενικό καλείται να συνεισφέρει οπουδήποτε, από τη λαθρομετανάστευση έως την αλιεία», συμπληρώνει ο κ. Βαλσάμης. Ο ΣΦΥΚΘ και συνολικά οι ψαροτουφεκάδες δηλώνουν επίσης ξεκάθαρα την αντίθεσή τους με κάθε πρακτική παράνομου υποβρύχιου κυνηγιού
Εξαιτίας της έλλειψης ενημέρωσης, το ευρύ κοινό πολλές φορές συγχέει το ψαροτούφεκο (με ελεύθερη κατάδυση την ημέρα) με παράνομες δραστηριότητες, όπως το νυχτερινό ψαροτούφεκο, το ψαροτούφεκο με χρήση αναπνευστικών συσκευών (μπουκάλες) κλπ. Δεν έχει γίνει ακόμα ευρέως αντιληπτή η υπόσταση των διαφόρων μορφών κατάδυσης ως αυτόνομων δραστηριοτήτων, με το συγκεκριμένο επικοινωνιακό έλλειμμα να ευθύνεται για πλήθος παρεξηγήσεων. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να ταυτίζονται οι χιλιάδες καθ’ όλα νόμιμοι ψαροτουφεκάδες με τους λίγους παράνομους.
Η συζήτηση επεκτείνεται σε πολλά, ιδιαιτέρως σημαντικά θέματα που περνάνε μονίμως στα... ψιλά της νομοθετικής ατζέντας. «Σε καμία εξέταση λιμεναρχείου για δίπλωμα ταχυπλόου δεν υπάρχει αναφορά στη σημαδούρα ή στη σημαία της κατάδυσης, με ολέθριες συνέπειες για την ασφάλεια τόσων ανθρώπων. Ούτε το 20% των «καπεταναίων» δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει τη σημαδούρα και φυσικά ελάχιστοι τηρούν τη νόμιμη απόσταση των 150 μέτρων», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΦΥΚΘ. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα διάσωσης του θαλασσίου περιβάλλοντος εγκαταλείποντας τη λογική της ποσότητας στο ψάρεμα προς όφελος της ποιότητας. Αυτή πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι η πλατφόρμα για τη μοντέρνα ερασιτεχνική αλιεία.
Παράλληλα, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και τους τοπικούς Δήμους, πραγματοποιούμε καθαρισμούς λιμανιών. Μόνο από τον βυθό του όρμου στο Πόρτο Κουφό της Χαλκιδικής, αφαιρέσαμε πολλές μπαταρίες βάρους πενήντα κιλών η μία και τουλάχιστον τρία φορτηγά παλιά λάστιχα», εξηγεί ο κ. Τσεχερίδης. Τη δική του διάσταση καταθέτει ο κ. Απόστολος Μπέλλος, εκπαιδευτής ελεύθερης και αυτόνομης κατάδυσης, συνιδιοκτήτης μεγάλης εμπορικής και κατασκευαστικής εταιρείας του κλάδου. «Οσο περιορίζεται η πρόσβαση, τόσο θα μειώνονται οι πωλήσεις. Αυτή είναι βέβαια μια μόνο από τις παρενέργειες, αφού το κυρίαρχο ζήτημα είναι άλλο.
Είναι δυνατόν να υιοθετεί ο νομοθέτης άκριτα τις προτάσεις συγκεκριμένου κλάδου, χωρίς διαβούλευση με το σύνολο των εμπλεκομένων;» Ο κ. Μπέλλος αναφέρεται στις προτάσεις επί του νομοσχεδίου που υπέβαλε η Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδος, όπου προτείνεται «η απαγόρευση της αλιείας με ψαροτούφεκο ή με καμάκι, με ή χωρίς τη χρήση φωτός», φράση που τελικά πέρασε... αυτούσια στο άρθρο 9 για την ερασιτεχνική αλιεία του πρόσφατου 68/09.
Ο κύκλος των φίλων του υποβρύχιου κυνηγιού ετοιμάζεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μιλά ανοιχτά για αυθαιρεσία, έλλειμμα δημοκρατίας, προχειρότητα και διαδικασίες που τελικά παραπέμπουν σε ανεξήγητες συμμαχίες κρατικών θεσμών με συντεχνιακά συμφέροντα. Το αίτημά τους είναι απλό, αυτονόητο. Διεκδικούν κατ’ αρχήν τη συμμετοχή τους στις δημόσιες διαβουλεύσεις που τους αφορούν και, σε δεύτερο χρόνο, την κατάργηση των μονομερών περιορισμών που καλείται να υποστεί η μεγάλη οικογένεια της ερασιτεχνικής αλιείας του βορρά
Το «Εθνος Ψάρεμα & Φουσκωτό» επικοινώνησε με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Κιλτίδη, για να θέσει τα σχετικά ερωτήματα. «Χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συνέβαλαν εποικοδομητικά στην, εδώ και τριάντα χρόνια, εκκρεμότητα της προστασίας του Θερμαϊκού. Η συνεισφορά όλων, συμπεριλαμβανομένων των ερασιτεχνών, είναι ανάλογη με το είδος των εργαλείων που χρησιμοποιούν. Πρέπει να γίνει ευρέως κατανοητό ότι, στο πλαίσιο του νέου νόμου, συμβάλλουν όλοι με αναλογικό τρόπο», εξηγεί ο κ. Κιλτίδης...
Δολοφονία δελφινιών ανοικτά της Σάμου – Οι ηθικοί & φυσικοί αυτουργοί της εθνικής σφαγής
Δολοφονία δελφινιών ανοικτά της Σάμου – Οι ηθικοί & φυσικοί αυτουργοί της εθνικής σφαγής ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ http://vimeo.com/11843186
Δύο περιστατικά νεκρών δελφινιών από ανθρώπινο χέρι σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα 24 ωρών στη Σάμο. Συγκεκριμένα, ένα ρινοδέλφινο (βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή ΝΑ της Σάμου) και ένα κοινό δελφίνι (ΒΑ του νησιού) κυριολεκτικά σφαγιάστηκαν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από ανθρώπους που δηλώνουν «επαγγελματίες» αλιείς.
Το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα δελφίνια είχαν πάνω τους σημάδια από δίχτυα που χρησιμοποιούν τα σκάφη μέσης αλιείας, φωτογραφίζουν με πολύ ευκρινή τρόπο τους δήμιους που τέλεσαν το έγκλημα. Ταυτόχρονα, ιστιοπλοϊκό σκάφος με γαλλικό πλήρωμα που έπλεε στην ίδια περιοχή μας ενημέρωσε και για άλλο ένα κοινό δελφίνι που επέπλεε νεκρό με εμφανή τραύματα στην ουρά.
Τα στοιχεία που συνέλεξε η ομάδα Άμεσης Ανταπόκρισης του Αρχιπελάγους, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και στα δύο σημεία εκβρασμού για τη διενέργεια νεκροψίας έδειξαν ότι: από το ρινοδέλφινο είχε αφαιρεθεί με αιχμηρό αντικείμενο η ουρά του και πετάχτηκε ζωντανό πίσω στη θάλασσα, ενώ το κοινό δελφίνι έφερε πολλαπλές μαχαιριές στην κοιλιά. Ο τρόπος θανάτωσης των δύο ζώων αποτελεί συνηθισμένη τακτική που στοχεύει στην απευθείας βύθιση των ζώων και στον μη εκβρασμό τους στις ακτές και συνεπώς στη συγκάλυψη του εγκλήματος.
Ωστόσο, ο κατ’ εξαίρεση – υπό αυτές τις συνθήκες θανάτου - εκβρασμός και των δύο ζώων στις ακτές της Σάμου επιβεβαίωσε την καθημερινή σφαγή που βιώνουν τα θαλάσσια θηλαστικά στις ελληνικές θάλασσες, και το πολύ μικρό ποσοστό θανάτων που γίνεται αντιληπτό. Ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και επιτείνει την οριστική εξαφάνιση ειδών, όπως το κοινό δελφίνι που συναντάται πλέον σπάνια και σε πολύ μικρές ομάδες σε ορισμένες περιοχές του Αιγαίου.
Σημειώνεται πως τα παραπάνω περιστατικά - τα οποία αντιβαίνουν κάθε έννοια ήθους και πολιτισμού - συμπίπτουν με την έλευση στην περιοχή μεγάλων αλιευτικών σκαφών (μηχανότρατες) από όλη την Ελλάδα (Λαύριο, Πειραιάς, Β. Ελλάδα κλπ), τα οποία εκτός των άλλων, σαρώνουν από άκρη σε άκρη και σε 24ωρη βάση τον βυθό, αφανίζοντας αλιεύματα και σπάνιας σημασίας θαλάσσια ενδιαιτήματα. Η θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους που βρίσκεται συνεχώς στο πεδίο, γίνεται καθημερινά μάρτυρας της πολύπλευρης παραβατικής δραστηριότητας των μεγάλων αλιευτικών σκαφών.
Η αδιαφορία και η ανοχή των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες συχνά αλληθωρίζουν μπροστά σε αυτό το έγκλημα έχουν εγκαθιδρύσει την απόλυτη ανομία στις ελληνικές θάλασσες, γεγονός που εκμεταλλεύονται στο έπακρο και με τις πιο οικτρές μεθόδους επαγγελματικά σκάφη της μέσης αλιείας.
Όσο οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς θα τηρούν ένοχη σιωπή και θα αβαντάρουν διαρκώς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που αντιπροσωπεύει ο συγκεκριμένος κλάδος στον χώρο της αλιείας, τα ζώα θα συνεχίσουν να θρηνούν τον χαμό τους και η Ελλάδα την απώλεια ενός από τους ελάχιστους σπάνιους θησαυρούς που της έχει απομείνει.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Θοδωρής Τσιμπίδης
Δ/ντής Αρχιπελάγους, Ι.Θ.Π
Τ.Θ 229, 83 102, Όρμος Μαραθοκάμπου, Σάμος
Τηλ: 22730 37533, 6932274235
Τ.Θ 1, 83 301,Ράχες - Ικαρία
Τηλ: 22750 41070, 22757 70638
Φαξ: 22750 41070
ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩhttp://vimeo.com/11843186
ΠΗΓΗ nature-greec.blogspot.com
Το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα δελφίνια είχαν πάνω τους σημάδια από δίχτυα που χρησιμοποιούν τα σκάφη μέσης αλιείας, φωτογραφίζουν με πολύ ευκρινή τρόπο τους δήμιους που τέλεσαν το έγκλημα. Ταυτόχρονα, ιστιοπλοϊκό σκάφος με γαλλικό πλήρωμα που έπλεε στην ίδια περιοχή μας ενημέρωσε και για άλλο ένα κοινό δελφίνι που επέπλεε νεκρό με εμφανή τραύματα στην ουρά.
Τα στοιχεία που συνέλεξε η ομάδα Άμεσης Ανταπόκρισης του Αρχιπελάγους, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και στα δύο σημεία εκβρασμού για τη διενέργεια νεκροψίας έδειξαν ότι: από το ρινοδέλφινο είχε αφαιρεθεί με αιχμηρό αντικείμενο η ουρά του και πετάχτηκε ζωντανό πίσω στη θάλασσα, ενώ το κοινό δελφίνι έφερε πολλαπλές μαχαιριές στην κοιλιά. Ο τρόπος θανάτωσης των δύο ζώων αποτελεί συνηθισμένη τακτική που στοχεύει στην απευθείας βύθιση των ζώων και στον μη εκβρασμό τους στις ακτές και συνεπώς στη συγκάλυψη του εγκλήματος.
Ωστόσο, ο κατ’ εξαίρεση – υπό αυτές τις συνθήκες θανάτου - εκβρασμός και των δύο ζώων στις ακτές της Σάμου επιβεβαίωσε την καθημερινή σφαγή που βιώνουν τα θαλάσσια θηλαστικά στις ελληνικές θάλασσες, και το πολύ μικρό ποσοστό θανάτων που γίνεται αντιληπτό. Ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και επιτείνει την οριστική εξαφάνιση ειδών, όπως το κοινό δελφίνι που συναντάται πλέον σπάνια και σε πολύ μικρές ομάδες σε ορισμένες περιοχές του Αιγαίου.
Σημειώνεται πως τα παραπάνω περιστατικά - τα οποία αντιβαίνουν κάθε έννοια ήθους και πολιτισμού - συμπίπτουν με την έλευση στην περιοχή μεγάλων αλιευτικών σκαφών (μηχανότρατες) από όλη την Ελλάδα (Λαύριο, Πειραιάς, Β. Ελλάδα κλπ), τα οποία εκτός των άλλων, σαρώνουν από άκρη σε άκρη και σε 24ωρη βάση τον βυθό, αφανίζοντας αλιεύματα και σπάνιας σημασίας θαλάσσια ενδιαιτήματα. Η θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους που βρίσκεται συνεχώς στο πεδίο, γίνεται καθημερινά μάρτυρας της πολύπλευρης παραβατικής δραστηριότητας των μεγάλων αλιευτικών σκαφών.
Η αδιαφορία και η ανοχή των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες συχνά αλληθωρίζουν μπροστά σε αυτό το έγκλημα έχουν εγκαθιδρύσει την απόλυτη ανομία στις ελληνικές θάλασσες, γεγονός που εκμεταλλεύονται στο έπακρο και με τις πιο οικτρές μεθόδους επαγγελματικά σκάφη της μέσης αλιείας.
Όσο οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς θα τηρούν ένοχη σιωπή και θα αβαντάρουν διαρκώς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που αντιπροσωπεύει ο συγκεκριμένος κλάδος στον χώρο της αλιείας, τα ζώα θα συνεχίσουν να θρηνούν τον χαμό τους και η Ελλάδα την απώλεια ενός από τους ελάχιστους σπάνιους θησαυρούς που της έχει απομείνει.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Θοδωρής Τσιμπίδης
Δ/ντής Αρχιπελάγους, Ι.Θ.Π
Τ.Θ 229, 83 102, Όρμος Μαραθοκάμπου, Σάμος
Τηλ: 22730 37533, 6932274235
Τ.Θ 1, 83 301,Ράχες - Ικαρία
Τηλ: 22750 41070, 22757 70638
Φαξ: 22750 41070
ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩhttp://vimeo.com/11843186
ΠΗΓΗ nature-greec.blogspot.com
Κυριακή 20 Μαρτίου 2011
Κανονισμός αλιείας στους κόλπους Θεσσαλονίκης και Θερμαϊκού
Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μπατζελή Κατερίνα
Θέμα: Κανονισμός αλιείας στους κόλπους Θεσσαλονίκης και Θερμαϊκού
Στο Π.Δ. 68/2009 «Περί Κανονισμού αλιείας στους κόλπους Θεσσαλονίκης και Θερμαϊκό» (ΦΕΚ Α’ 90/12-06-2009), στο άρθρο 2, παράγραφος 1, όπου αναφέρονται τα επιτρεπόμενα εργαλεία και οι μέθοδοι άσκησης αλιείας δεν συμπεριλαμβάνεται το αλιευτικό εργαλείο «τράτα ή βιντσότρατα».
Στην Πιερία υπάρχει μικρός μεν αλλά ικανός αριθμός πλοιοκτητών με το συγκεκριμένο αλιευτικό εργαλείο που πλήττονται άμεσα από την εφαρμογή του Π.Δ. 68/2009.
Επιπλέον δεν υπάρχει ή δεν δίνεται η δυνατότητα μετατροπής του εργαλείου από βιντσότρατα σε μηχανότρατα προκειμένου να διασφαλίσουν την επαγγελματική τους συνέχεια.
Για τους παραπάνω λόγους ερωτάται η αρμόδιος υπουργός
Κωνσταντίνος Γ. Κουκοδήμος
Βουλευτής Ν.Πιερίας ΠΗΓΗ http://www.koukodimos.eu/
Θέμα: Κανονισμός αλιείας στους κόλπους Θεσσαλονίκης και Θερμαϊκού
Στο Π.Δ. 68/2009 «Περί Κανονισμού αλιείας στους κόλπους Θεσσαλονίκης και Θερμαϊκό» (ΦΕΚ Α’ 90/12-06-2009), στο άρθρο 2, παράγραφος 1, όπου αναφέρονται τα επιτρεπόμενα εργαλεία και οι μέθοδοι άσκησης αλιείας δεν συμπεριλαμβάνεται το αλιευτικό εργαλείο «τράτα ή βιντσότρατα».
Στην Πιερία υπάρχει μικρός μεν αλλά ικανός αριθμός πλοιοκτητών με το συγκεκριμένο αλιευτικό εργαλείο που πλήττονται άμεσα από την εφαρμογή του Π.Δ. 68/2009.
Επιπλέον δεν υπάρχει ή δεν δίνεται η δυνατότητα μετατροπής του εργαλείου από βιντσότρατα σε μηχανότρατα προκειμένου να διασφαλίσουν την επαγγελματική τους συνέχεια.
Για τους παραπάνω λόγους ερωτάται η αρμόδιος υπουργός
- Υπάρχει πρόβλεψη για τη μετατροπή του αλιευτικού εργαλείου βιντσότρατας σε μηχανότρατα ώστε να μην αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επαγγελματικής επιβίωσης οι αλιείς;
- Θα υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πλοιοκτήτες αυτούς πριν από τις 31-5-2010 οπότε αποσύρεται το συγκεκριμένο εργαλείο βάσει του Καν. (ΕΚ) 1967/2006.
Κωνσταντίνος Γ. Κουκοδήμος
Βουλευτής Ν.Πιερίας ΠΗΓΗ http://www.koukodimos.eu/
Τη διασφάλιση της επαγγελματικής συνέχειας των αλιέων βιντσότρατας ζητά ο Νομάρχης Πιερίας
Επιστολή του Νομάρχη Πιερίας στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή Τη διασφάλιση της επαγγελματικής συνέχειας για τους αλιείς της Πιερίας που ασχολούνται με την αλιεία με βιντζότρατα, μετά την απαγόρευση του συγκεκριμένου εργαλείου που θέτει η εφαρμογή του νέου Π.Δ. για την αλιεία στον Θερμαϊκό Κόλπο, ζητά ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου με επιστολή του στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή και στον Υφυπουργό Μιχάλη Καρχιμάκη.
Στην επιστολή του ο Νομάρχης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι στο Π.Δ. 68/2009 «Περί Κανονισμού αλιείας στους κόλπους Θεσσαλονίκης και Θερμαϊκό» (ΦΕΚ Α’ 90/12-06-2009), στο άρθρο 2, παράγραφος 1, όπου αναφέρονται τα επιτρεπόμενα εργαλεία και οι μέθοδοι άσκησης αλιείας δεν συμπεριλαμβάνεται το αλιευτικό εργαλείο «τράτα ή βιντσότρατα». Ο Νομάρχης ερωτά τους Υπουργούς αν καταργείται πλήρως η βιντσότρατα από το Θερμαϊκό Κόλπο και ζητά να δοθεί εναλλακτική λύση στους άμεσα ενδιαφερόμενους αλιείς.
Μάλιστα, συνεχίζει στην επιστολή του ο Νομάρχης, «επειδή στο Νομό μας υπάρχουν επτά σκάφη με το αλιευτικό εργαλείο βιντσότρατα, που ανήκουν σε εννέα πλοιοκτήτες και τα οποία απασχολούν τουλάχιστον τρία άτομα το κάθε σκάφος και επειδή πλήττονται άμεσα από την εφαρμογή του Π.Δ. 68/2009 παρακαλούμε να μεριμνήσετε τη δυνατότητα της μετατροπής του εργαλείου από βιντσότρατα σε μηχανότρατα προκειμένου να διασφαλίσουν την επαγγελματική τους συνέχεια».
Επιπλέον, ο Νομάρχης ζητά να δοθεί παράταση στην άσκηση της αλιείας με βιντσότρατα, όπως αυτή διενεργείται με βάση την αριθμ. 162570/2007 απόφαση του ΥΠ.Α.Α.Τ., στο Θερμαϊκό Κόλπο, μέχρι τις 31-03-2010 οπότε και λήγει η περίοδος αλιείας της βιντσότρατας ή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πλοιοκτήτες πριν τις 31-05-2010, οπότε αποσύρεται οριστικά το συγκεκριμένο εργαλείο, βάσει του Καν. 1967/2006.
Μόνο για… επαγγελματίες
Όλοι έχουν δικαίωμα στη θάλασσα και όλοι έχουν την υποχρέωση να τη διατηρούν ελεύθερη και καθαρή, υποστηρίζουν οι ερασιτέχνες αλιείς του νομού, οι οποίοι αντιδρούν σθεναρά στην απαγόρευση του ψαροντούφεκου στον Θερμαϊκό κόλπο. Η απαγόρευση του ψαροντούφεκου στην περιοχή μας, αναμένεται να αναγκάσει πολλούς από αυτούς να βγουν στην «παρανομία», κάτι που ευθέως θέτει σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα Έκθεση του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, αναφέρει ότι εννέα παράκτιες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και ο Θερμαϊκός Κόλπος, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στον ευτροφισμό που δημιουργείται εξαιτίας της ρύπανσης, αλλά και από επίγειες δραστηριότητες. Ο Θερμαϊκός σύμφωνα με την ίδια έκθεση δέχεται επεξεργασμένα αστικά και βιομηχανικά απόβλητα της πόλης και της Βιομηχανικής Περιοχής Καλοχωρίου, ενώ επιβαρύνεται σημαντικά και από τα μεγάλα ποτάμια που εκβάλουν σ’ αυτόν.
Το καλοκαίρι του 2009 η πολιτεία επιχειρώντας να εναρμονιστεί με κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προστατεύσει το Θερμαϊκό, θέσπισε συγκεκριμένους κανόνες αλιείας. Άφησε τράτες και γρι-γρι και απαγόρευσε το ψαροντούφεκο, ένα είδος ψαρέματος με το οποίο ασχολούνται μόνο ερασιτέχνες αλιείς.Την απαγόρευση θεωρούν άδικη (και ενδεχομένως και ύποπτη) οι ερασιτέχνες αλιείς της Πιερίας, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Πιερίας «το Δελφίνι», κάθε άλλο παρά «ζημιά» προκαλούν οι ίδιοι στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Θερμαϊκού. Το Προεδρικό Διάταγμα του 2009, αναφέρεται μόνο στο Θερμαϊκό και εκ των πραγμάτων η θάλασσα των τεσσάρων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας γίνεται η μοναδική περιοχή στην οποία απαγορεύεται το ψαροντούφεκο με ότι συνεπάγεται αυτό για τους χομπίστες των πέριξ του Θερμαϊκού νομών, αλλά και άλλων οι οποίοι συνδύαζαν τις διακοπές τους με το χόμπυ τους στην περιοχή μας.
Όπως προκύπτει από στοιχεία, στο Θερμαϊκό δρουν περισσότεροι από 800 επαγγελματίες αλιείς οι οποίοι χρησιμοποιούν τράτες ή γρι-γρι, συμπαρασύροντας κατά την προσπάθειά τους να αυξήσουν τις «ψαριές» τους, ότι βρουν στο διάβα τους. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, επιτρέπει την αλίευση με τους συγκεκριμένους τρόπους, θέτοντας ως μόνο όριο την απόσταση των 2 ναυτικών μιλίων από την ακτή, ενώ απαγορεύει το ψαροντούφεκο.
Η συγκεκριμένη απαγόρευση περιλαμβάνει όλο τον κόλπο του Θερμαϊκού από τα Κόκκινα Νερά του Νομού Λάρισας μέχρι το Ποσείδι της Χαλκιδικής και από εκεί μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Οι ψαροντουφεκάδες υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα δεν βοηθά επί της ουσίας την αύξηση της ιχθυοπανίδας στον Θερμαϊκό Κόλπο, αφού την καταστροφή δεν την προκαλούν αυτοί. «Σε οχτώ ώρες, ο πιο έμπειρος ψαροντουφεκάς το πολύ να ρίξει 8 φορές και από αυτές θα είναι ευχαριστημένος αν πετύχει το στόχο του τις πέντε», αναφέρει το μέλος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Θόδωρος Υφαντής. Ο κ. Υφαντής, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και λόγω της απαγόρευσης, πολλοί εκ των ψαροντουφεκάδων να επιλέξουν να «παρανομήσουν» με κίνδυνο και της ίδιας τους ζωής. «Οι ψαροντουφεκάδες είναι υποχρεωμένοι κατά την κατάδυση να υψώσουν την καταδυτική σημαία, ώστε να γνωρίζουν τα σκάφη, τη θέση τους. Πολύ φοβάμαι, ότι κάποιοι και υπό το ενδεχόμενο να εντοπιστούν λόγω της καταδυτικής σημαίας, να μην ακολουθήσουν τους κανόνες ασφαλείας», αναφέρει, τονίζοντας ιδιαίτερα τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος.
Το Προεδρικό Διάταγμα του 2009, περιέχει και άλλους περιορισμούς για τους ερασιτέχνες αλιείς, για τους οποίους υπάρχει αντίδραση. Μπορεί να μη διαφωνούν με τον περιορισμό της ημερήσιας ψαριάς στα 3 κιλά για τον καθένα, διαφωνούν όμως με το σημείο που αναφέρει ως ανώτερη ποσότητα αλίευσης τα τρία κιλά για κάθε… βάρκα, άσχετα αν στη βάρκα βρίσκονται περισσότεροι του ενός ερασιτέχνη αλιέα. «Δεν τους ενοχλεί το να βγουν 20 βάρκες με έναν ερασιτέχνη και με συνολική αλιεία 60 κιλών, αλλά τους ενοχλεί αν βγουν τρεις βάρκες έχοντας από δύο ερασιτέχνες αλιείς και με συνολική ψαριά…18 κιλών», αναφέρει ο κ. Υφαντής.
Ο πρόεδρος των ερασιτεχνών αλιέων, δεν μπορεί να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους μπαίνουν στο στόχαστρο οι ερασιτέχνες αλιείς του Θερμαϊκού, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τα συγκεκριμένα μέτρα όχι μόνο δεν θα καταφέρουν να περιορίσουν την υπεραλίευση στο Θερμαϊκό, αλλά θα απομακρύνουν από τη θάλασσα τους ερασιτέχνες «οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν και ως φύλακες καταγγέλλοντας παρανομίες στο θαλάσσιο χώρο».
Αν όντως η πρόθεση ήταν να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το ζήτημα της υπεραλίευσης στο Θερμαϊκό θα ακολουθούσαν την πρακτική των Ευρωπαϊκών χωρών, υποστηρίζουν οι ερασιτέχνες ψαράδες, σημειώνοντας πως στη Γαλλία (η οποία διαθέτει το αυστηρότερο πλαίσιο) έχουν απαγορευθεί σε κάποιες προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές όλοι οι τρόποι ψαρέματος πλην του… ψαροντούφεκου.ΠΗΓΗ http://www.eptanews.gr/
Αλλαγή του προεδρικού διατάγματος ζητούν οι παράκτιοι αλιείς Κ. Μακεδονίας
Θεσσαλονίκη — Τροποποιήσεις στο Προεδρικό Διάταγμα του 1978 που ρυθμίζει τα ζητήματα της παράκτιας αλιείας ζητούν οι παράκτιοι αλιείς. Ειδικότερα επισημαίνουν ότι η μέση αλιεία (με μηχανότρατες και γρι γρι) αφενός δημιουργεί προβλήματα στην παράκτια αλιεία και αφετέρου βλάπτει τη θαλάσσια πανίδα καθώς δημιουργεί πρόβλημα στην αναπαραγωγή των ψαριών.
Σύσκεψη για το θέμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης υπό την προεδρία του Αντινομάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ιωάννη Μπίκου, και με τη συμμετοχή των αντινομαρχών Πιερίας και Χαλκιδικής, της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Κεντρικής Μακεδονίας και των συλλόγων των αλιέων από τους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας.
Οι εκπρόσωποι των παράκτιων αλιέων ζητούν να επιτρέπεται η χρήση της μηχανότρατας στα τρία μίλια από την ακτή (αντί για τα δύο που ισχύουν τώρα) και των γρι γρι στα πενήντα μέτρα βάθος (αντί για τα 15 που ισχύουν τώρα) καθώς και να μην επιτρέπεται σε κλειστούς κόλπους και ποτάμια όπου αναπαράγονται είδη ψαριών. Παράλληλα υπογραμμίζουν την ανάγκη η ερασιτεχνική αλιεία να επιτρέπεται μόνο με πετονιά και όχι με επαγγελματικά εργαλεία.
Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Παγώνης, τα παραπάνω αιτήματα είναι σε συμφωνία με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ωστόσο πρέπει να τοποθετηθεί επί του θέματος και η ελληνική κυβέρνηση.
Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης κάλεσε τους παράκτιους αλιείς να μείνουν ενωμένοι ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα του κλάδου ενώ ο αντινομάρχης Ιωάννης Μπίκος επισήμανε ότι το προεδρικό διάταγμα του 1978 δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στους παράκτιους αλιείς και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν θετικές τροποποιήσεις.
Πάντως ο κ. Παγώνης σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει εξέλιξη, οι παράκτιοι αλιείς θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στις 28 Ιανουαρίου.
Εξάλλου ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της πώλησης εισαγόμενων ΠΗΓΗ news.pathfinder.gr
Σύσκεψη για το θέμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης υπό την προεδρία του Αντινομάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ιωάννη Μπίκου, και με τη συμμετοχή των αντινομαρχών Πιερίας και Χαλκιδικής, της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Κεντρικής Μακεδονίας και των συλλόγων των αλιέων από τους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας.
Οι εκπρόσωποι των παράκτιων αλιέων ζητούν να επιτρέπεται η χρήση της μηχανότρατας στα τρία μίλια από την ακτή (αντί για τα δύο που ισχύουν τώρα) και των γρι γρι στα πενήντα μέτρα βάθος (αντί για τα 15 που ισχύουν τώρα) καθώς και να μην επιτρέπεται σε κλειστούς κόλπους και ποτάμια όπου αναπαράγονται είδη ψαριών. Παράλληλα υπογραμμίζουν την ανάγκη η ερασιτεχνική αλιεία να επιτρέπεται μόνο με πετονιά και όχι με επαγγελματικά εργαλεία.
Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Παγώνης, τα παραπάνω αιτήματα είναι σε συμφωνία με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ωστόσο πρέπει να τοποθετηθεί επί του θέματος και η ελληνική κυβέρνηση.
Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης κάλεσε τους παράκτιους αλιείς να μείνουν ενωμένοι ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα του κλάδου ενώ ο αντινομάρχης Ιωάννης Μπίκος επισήμανε ότι το προεδρικό διάταγμα του 1978 δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στους παράκτιους αλιείς και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν θετικές τροποποιήσεις.
Πάντως ο κ. Παγώνης σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει εξέλιξη, οι παράκτιοι αλιείς θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στις 28 Ιανουαρίου.
Εξάλλου ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της πώλησης εισαγόμενων ΠΗΓΗ news.pathfinder.gr
Σάββατο 19 Μαρτίου 2011
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)